extranet

Voimatori Oy


Ruuan valmistus

Suomalaisissa kodeissa perinteinen ruuanvalmistus on säilyttänyt paikkansa. Ruuanlaitto on myös monelle harrastus. Sähkölieden rinnalla käytetään pienlaitteita kuten mikroaaltouunia, veden- ja kahvinkeittimiä, grillejä ym. Ruuanvalmistuksen sähkönkulutus on perheen koon ja lieden käytön mukaan 200-600 kWh vuodessa. 

 hella.jpg

Energiasäästövinkkejä

  • Esilämmitykseen kuluvan energian voi hyödyntää. Monet ruoat ja leivon-naiset voi panna jo kylmään uuniin, jolloin sähkönsäästö on noin 20 %.
  • Hyödynnä myös uunin jälkilämpö. Vielä puolen tunnin jälkeen virran katkaisusta uunin lämpötila on yli 100astetta, kun paistolämpötila on ollut 200 astetta. Tutut ohjeet pitävät edelleen paikkansa: 

                    - Valitse levyn kokoinen, tasapohjainen keittoastia.

                    - Alenna keittolevyn tehoa heti kun ruoka alkaa kiehua.

                    - Käytä kannellisia keittoastioita.

                    - Lämmitä ja kypsennä pienet annokset mikroaaltouunissa. 
                     Esimerkiksi pieni lihamureke kypsyy mikroaaltouunissa 
                     2  sentillä, kun uunissa sähköä kuluu 8 sentin edestä.

                     - Valitse sopivankokoinen kattila, käytä kantta, säädä tehoa 
                     pienemmälle, hyödynnä jälkilämpö uunin jälkilämpö säästää sähköä 10 %.


Lisätietoa

http://www.tts.fi/kodinkoneturva/astianpesukone.htm http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/nain_saastat_energiaa/sahko