Ruuan valmistus
Suomalaisissa kodeissa perinteinen ruuanvalmistus on säilyttänyt paikkansa. Ruuanlaitto on myös monelle harrastus. Sähkölieden rinnalla käytetään pienlaitteita kuten mikroaaltouunia, veden- ja kahvinkeittimiä, grillejä ym. Ruuanvalmistuksen sähkönkulutus on perheen koon ja lieden käytön mukaan 200-600 kWh vuodessa.
Energiasäästövinkkejä
- Esilämmitykseen kuluvan energian voi hyödyntää. Monet ruoat ja leivon-naiset voi panna jo kylmään uuniin, jolloin sähkönsäästö on noin 20 %.
- Hyödynnä myös uunin jälkilämpö. Vielä puolen tunnin jälkeen virran katkaisusta uunin lämpötila on yli 100astetta, kun paistolämpötila on ollut 200 astetta. Tutut ohjeet pitävät edelleen paikkansa:
- Valitse levyn kokoinen, tasapohjainen keittoastia.
- Alenna keittolevyn tehoa heti kun ruoka alkaa kiehua.
- Käytä kannellisia keittoastioita.
- Lämmitä ja kypsennä pienet annokset mikroaaltouunissa.
Esimerkiksi pieni lihamureke kypsyy mikroaaltouunissa
2 sentillä, kun uunissa sähköä kuluu 8 sentin edestä.
- Valitse sopivankokoinen kattila, käytä kantta, säädä tehoa
pienemmälle, hyödynnä jälkilämpö uunin jälkilämpö säästää sähköä 10 %.
Lisätietoa
http://www.tts.fi/kodinkoneturva/astianpesukone.htm http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/nain_saastat_energiaa/sahko